Untitled-2-01 copy-01.png

[a] Alone Together

Alone Together: Millennial Collective Housing

 
 

By challenging the conventional configuration of sharable space - bathroom, living room, kitchen, people, even strangers can share space comfortably. Each house could be understood as a microcosm where everyone could live alone together.

 
 
 

Project

1202 Core IV RELATE

Instructed by Grace La


Tools

Rhinoceros, Illustrator, fabrication, resin cast

Partner

Xiaotang Tang



Keywords

architecture, housing, co-living


sHARING ECONOMY

Sharing economy is ubiquitous in our daily life; however, it is in fact a misnomer. Based on the Harvard Business Review on Jan 2015, sharing is more about economical exchange, rather than social or value sharing. To promote the benefit of economical exchange, this design scheme demonstrates the reinvention of domestic space: by challenging the conventional configuration of sharable space, people, even strangers, can share space comfortably. Each house could be understood as a microcosm where everyone could live alone together.


APARTMENT ARRANGEMENT

By compacting living spaces and shifting the square footage from the private unit, it yields lower rents and more luxurious sharable space. All housing are developed out of basic units which are composed of 9x9 feet cubes. In stead of having corridors functioning as the linkage to inner units, the scheme promotes the performative and circulatory use of the kitchenette. The grid guaranteed the convenience of typological permutation and the coherent structure for mass production. The proposed scheme is homogeneous on the outside but contains typological diversity and spatial variation within.

Screen Shot 2019-01-08 at 8.27.07 PM.png

In traditional multi-unit housing, corridors are functioning as the linkage to inner units. In order to maximize efficient usable space, we eliminated the corridor and used the kitchenette as a perforative and circulatory space. 

Screen Shot 2019-01-08 at 9.17.37 PM.png
Screen Shot 2019-01-08 at 8.25.27 PM.png

Micro-unit Types

All housing units are developed out of basic units which are composed of 9 feet by 9 feet cubes.

 

LIVING … ON A SLOPE

Conventional living room encourages gathering which is difficult to achieve nowadays, as the thriving of streaming service, such as Netflix, and the multiplicity of viewing options. At Tate Modern and Siena Piazza, loose spacial configuration and inclining slope allow different forms of activities. On the Slope, you can sleep, eat, hang out with friends, or simply be alone.

Screen+Shot+2019-01-08+at+9.39.59+PM.jpg
edited.jpg
DSC001502.jpg
180419W13_View2.jpg

The overhead aperture provides additional head space and light.

 

Cooking... in different kitchens

collective kitchen and kitchenette

Discrepancy between the cooking habits leads to the division of Collective Kitchen and Kitchenette. On weekdays, millennial with busy working hours tend to have instant food and delivery, which only requires minimum kitchen functions. Whereas on weekends we tend to spend more time in the kitchen, cooking with friends or meal preparing for the next week, therefore requiring more functions in the kitchen. The weekly dining pattern indicates the necessity for two kinds of kitchens: one is smaller and more private, and the other larger and more public.

edited.jpg

Millennial Eating Habits

The number of dots represent the time spent in kitchen. Delivery and instant meal only requires a short amount of time but in high frequency.Meal prep (prepare 7 days meal) only occur one a week for the entire afternoon.Services like blue apron delivers fresh food and allows us to cook nice meals everyday.

The discrepancy between each activity led us to think how to divide the shared kitchen for efficient use. 

Screen Shot 2019-01-08 at 9.07.03 PM.png

The small scale kitchenette provides minimal cooking supply, satisfying the fast pace of meal delivery culture and instant meal needs. It is located next to the private bedrooms, shared by 2-3 residents. It’s small, easy to maintain, and private.

The design of the collective kitchen was catered to the needs of kitchens as labor intensive and machine heavy space and the linear organization protects individuality while allowing different people to cook simultaneously. It is located on the ground floor, with professional equipments, shared by 8-15 residents. One can host party and potluck in the collective kitchen. Connected to the outdoor views and living room, it is a highly social and public space. Professional cleaning would come each weekend to maintain the space.

180419W13_View3-02.jpg
 

Apartment Variation

 
 

Apartment Types

 

The grid guaranteed the convenience of typological permutation and the coherent structure for mass production. These proposed scheme is homogenous on the outside but contains typological diversity and spatial variation within. 

Screen Shot 2019-01-08 at 8.27.11 PM.png

Eventually we incorporated the slope, the specified kitchens and the units into the project. By adding the slope, the boundary between public and share space is blurred 

 

Section

180419W13_View-01 copy.jpg

The slope extends to the outside and bleeds to the exterior space.

With the consideration of LA climate, addition public space are formed for outdoor activities.

 

PLANS

Ground Plan

The black area represents the shared space while others shows the private zone. 

Second Floor Plan

The kitchenette and the shared bathroom are served as buffer zone between

the private and the circulation walls. 

Third Floor Plan

 

SITE

 

Collectively the individual slopes merge together forms larger public slope on the outside. The public space are also informed by the geometry of the slop, forming several cascading amphitheater. Dark green indicates the location of the community amenities, accompanying the open space. 

 
Screen Shot 2019-01-08 at 9.42.40 PM.png
 

The elevated plinth creates access for underground parking behind each unit. The main axis of the arrangement follows the extension of the existing street in the Art district, creating a formal gesture of future development. 

 
180422W13_Site Plan [Converted]-01.jpg